Hoofdstuk 3, Paragraaf 9
In Progress

Digital detox

Tessa November 1, 2021
Hoofdstuk Progress
0% Complete

Wat is een digital detox?

We zijn tegenwoordig omringd door media en staan hierdoor bijna altijd ‘aan’. Dit kan handig en leuk zijn, maar soms raken we de balans tussen online en offline kwijt. Een digital detox staat voor een time-out van alle digitale media, in een digital detox is het de bedoeling dat je afkickt van social media en je afhankelijkheid ervan kan verkleinen. We willen ons bewust worden van ons online gedrag. Je zult merken dat je vaak naar je telefoon grijpt als er al één enkel moment is dat je niks aan het doen bent. Afhankelijk van jouw doelen kan je tijdens een digital detox bijvoorbeeld denken aan een uur, een dag of zelfs een maand geen apparaten. Tijdens je digital detox verban je alle smartphones, laptops, tv’s, streamingsdiensten en misschien zelfs ook muziek voor een moment uit je leven. Als je tijdens je werk digitale middelen nodig hebt probeer je het buiten je werk zoveel mogelijk te laten liggen.

Het doel van deze detox is om je terug te brengen naar het hier en nu. Weg van het gevoel dat je continu e-mails en berichten moet checken, weg van alle mooie, soms onrealistische beelden op je social media en schokkende nieuwsfeeds en op naar het echte leven: omring jezelf met vrienden/familie, geniet van de omgeving of lees eens een goed boek. Geniet!

Waarom een digital detox?

  1. Je kunt je beter concentreren: Doordat je continu switcht tussen verschillende social media kanalen heb je een verminderde focus. De meldingen die je binnen krijgt leiden je af van de activiteit waarmee je bezig bent, meldingen zijn er speciaal op ontworpen om jou aandacht te trekken. Dit zorgt voor een verminderd concentratievermogen. Het wordt een gewoonte om steeds maar je telefoon te checken, je komt tijdens je werk steeds maar niet in een flow terecht. Dit maakt je minder productief. Onderzoek heeft aangetoond dat alleen al de aanwezigheid van een smartphone in de ruimte je concentratievermogen verminderd. Tijd om die smartphone even weg te leggen dus!
  2. Je hebt meer tijd: Hoeveel tijd besteed jij dagelijks aan je telefoon? Check eens je schermtijd. Bedenk wat je allemaal zou kunnen doen met de grote hoeveelheid tijd die je besteed aan je telefoon. Deze tijd kan je ook aan iets anders besteden. Ga bijvoorbeeld eens sporten of maak een lange wandeling.
  3. Je mag ontspannen: Tijdens een digital detox hoef je niet op al die berichten te reageren en steeds maar weer je social media te checken, je kan deze tijd voor jezelf nemen en gebruiken om te ontspannen. Leef in het hier en nu. Als je dit lastig vind, probeer dan eens te mediteren. Kom je toch moeilijk van dat gestreste gevoel af? Neem dan eens een kijkje naar de cursus ‘No Stress, Relax!’ No stress, Relax! is een training van 10 weken ontworpen door Amber Hanning, een van onze teachers, om meer te leren over stress en hoe er mee om te gaan.
  4. Je krijgt een betere houding: Door voortdurend je telefoon te gebruiken, kan je last krijgen van pols-, nek- en rugproblemen. Daarnaast zal het aanpassingsvermogen van je ogen verbeteren als je je blik eens wat vaker in de verte laat staren in plaats van de hele tijd naar een smartphone- of laptopscherm te kijken.
  5. Je wordt gelukkiger: Heel veel dingen beleef je vanaf je scherm. Helaas is alles meer aanwezig via je scherm dan dat je het zelf ervaart en echt leeft in het moment. Momenten van geluk worden vastgelegd met een smartphone in plaats van genoten en worden daarom niet genoeg beleefd. Met een digital detox kan je hierin verandering brengen. Maak je klaar om echt te genieten van je leven (7)!

5 DETOX TIPS

De onderstaande tips kan je toepassen tijdens deze 30-dagen detox. Bepaal voor jezelf wat haalbaar is en neem niet te grote stappen in een keer. De weg naar het gebruik van minder digitale media kan je geleidelijk uitbreiden.

1. Maak je slaapkamer schermvrij

Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen het gebruik van schermen voor het slapen gaan en het hebben van een slechte nachtrust. Ontwijk alle soorten beeldschermen 1,5 uur voordat je gaat slapen. Lees eens een boek of praat met je partner/huisgenoten over je dag. Probeer je telefoon verder van je bed te leggen, zodat je hem niet vanuit je bed kan pakken. Dat zorgt er ook voor dat je niet gelijk als je wakker wordt naar je telefoon grijpt en doelloos door je social media gaat scrollen.

2. Zet je notificaties (deels) uit

Zet je telefoon op de “niet storen”-stand, zo krijg je niet non-stop meldingen binnen. Als je een notificatie ziet heb je de neiging om gelijk op je telefoon te gaan kijken. Dit zorgt ervoor dat je snel afgeleid bent. Zet je notificaties eens uit en werk een stuk productiever!

3. Maak bewuste keuzes in welke apps je gebruikt

Op een moment van verveling grijp je vaak gelijk naar je telefoon. Social media kan ervoor zorgen dat jij een grotere angst hebt om iets te missen, dit heet ook wel FOMO (Fear of Missing Out). Daardoor kijk je alleen nog maar meer op je telefoon. Dit is vooral een ding onder de jongere generatie. Als je die apps simpelweg niet op je telefoon hebt, zal je er ook minder snel naar grijpen. In je digitale detox zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een paar van die apps (of allemaal) te verwijderen. Probeer niet gelijk teveel te doen, maar start bijvoorbeeld met één of twee apps. Als dit goed gaat kan je er daarna voor kiezen om er meer te verwijderen.

4. Leg je telefoon weg tijdens het eten

Het bevorderd de sfeer om tijdens het eten niet je telefoon te gebruiken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je sneller voelt wanneer je vol zit. Je hebt alleen aandacht voor het eten en bent je veel bewuster van elke hap die je in je mond stopt.

5. Zoek naar een alternatief

In plaats van de hele tijd je telefoon te gebruiken kan je er ook eens voor kiezen om een lange wandeling te maken of om een goed boek te gaan lezen. Zoek naar alternatieve activiteiten die je bezig kunnen houden, zonder dat je online bezig bent. Wanneer je weer online wilt gaan, stel jezelf dan de vraag: ben ik echt benieuwd naar wat er zich af speelt op social media of pak ik alleen mijn telefoon omdat ik me verveel? Zorg dat je bewust wordt van je gedrag, zodat je jezelf een halt kan toeroepen. Denk eens na wat je met alle tijd zou kunnen doen die je niet gebruikt voor mobiele apparaten (8).

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!