Hoofdstuk 2, Paragraaf 4
In Progress

Hoe doe je een detox?

Tessa November 1, 2021
Hoofdstuk Progress
0% Complete

“No one can overcome a health problem using the same mindset that created the problem.”

– Thomas Edison

We gaan ervan uit dat alles wat eetbaar is, ook te gebruiken is voor ons lichaam. Maar is dat ook zo?

Ons voedsel wordt afgebroken in deeltjes die voor het lichaam opneembaar zijn (de vertering). De bouwstenen, brandstof en andere delen uit de voeding moeten vervolgens worden geabsorbeerd. Dit gebeurt in de darmen. Dokter Robert Morse (met al meer dan 30 jaar klinische ervaring in natural healing en auteur van The Miracle Detox Sourcebook) legt uit dat dit proces lang niet bij iedereen zo soepeltjes gebeurt, omdat bij de meeste mensen de darmen bekleed zijn met een laag ‘mucoid plaque’ (1). Een soort lijmachtige substantie gemaakt van gluten, mucus, lichaamsvreemde eiwitten en andere voedselachtige producten. Producten die hij hier het meest verantwoordelijk voor acht zijn geraffineerde suikers, granen, vlees/vis en zuivelproducten. Deze laag belemmert de opname van belangrijke voedingsstoffen. Een belangrijk onderdeel van de grote schoonmaak is dan ook het rustig verwijderen van deze mucuslaag.

Er zijn heel veel verschillende manieren om een detox te doen. Van alleen water tot sapjes of smoothies drinken tot zelfs lichte maar voedzame maaltijden eten. In dit boek vind je een combinatie van lichte maaltijden en smoothies. Hier hebben we bewust voor gekozen omdat de detox op deze manier goed aan te passen is per persoon en het te volgen is terwijl je ‘gewone’, drukke leven doorgaat.

DE EERSTE STAP VAN DETOXEN: ACTIVEREN

De eerste stap van ontgiften is de toevoer van gifstoffen stopzetten of verminderen. Anders wordt het zoiets als dweilen met de kraan open, dat schiet natuurlijk niet op. De toevoer helemaal stopzetten wordt lastig. Wanneer je in de stad woont heb je nu eenmaal te maken met uitlaatgassen en ook tijdens verteringsprocessen komen afvalstoffen vrij. De uitdaging wordt dus: verminderen! Wanneer je er bewust voor kiest minder bewerkte en schadelijke producten te eten, dan heb je de kraan al voor een groot deel dichtgedraaid. Gedurende de activatieperiode (pre-detox) ben je hier mee bezig. De eerste voedingsmiddelen die je in deze dagen niet terugvindt zijn:

  • Alcohol
  • Geraffineerde suikers en suikerproducten, oftewel koekjes en snoep
  • Verzadigde vetten en transvetten, oftewel gefrituurde producten, snacks en chips
  • Dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en ei

De pre-detox is superbelangrijk! Deze dagen beïnvloeden niet alleen de resultaten van je detoxdagen, maar kunnen ook invloed hebben op de mate waarin je detoxverschijnselen als hoofdpijn en minder energie ervaart. De pre-detox bereidt je lichaam letterlijk voor op de grote schoonmaak die gaat komen.

STAP TWEE: HERSTELLEN

Tijdens deze detox, het herstellen, drink je alleen sappen, smoothies en soepen van verse groenten en fruit. Je eet geen/nauwelijks vast voedsel. Op deze manier geef je je spijsvertering rust en krijg je een grote hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Het is heel belangrijk om alle sappen rustig te drinken en op elke slok als het ware te kauwen.

Realiseer je dat er nu opgeslagen afvalstoffen zullen vrijkomen. Met name de zuren uit fruit werken in op de eventuele achtergebleven voedselresten en afvalstoffen zodat ze kunnen worden afgevoerd. Hierbij is het dus wel direct belangrijk dát die afvalstoffen ook worden afgevoerd (4). Als een detox te snel gaat en je lichaam het vrijkomen van die afvalstoffen onvoldoende aankan, dan kun je namelijk klachten krijgen! Later in de cursus geven we een aantal handvatten om deze klachten te verminderen.

Houd er rekening mee dat sporten zwaar kan zijn. Probeer lichamelijke beweging te beperken tot minder intensieve sporten als yoga, pilates, wandelen en fietsen. Zweten tijdens de detox is namelijk wel goed!

Neem voldoende rust: ga op tijd naar bed. Je lichaam heeft nu de kans om te herstellen en dit gaat het beste terwijl je slaapt. Als je in de ochtend niet uitgerust wakker wordt, heb je niet lang genoeg geslapen. Maak hier echt tijd voor vrij. Verwen jezelf ook met een sauna of een gezichtsmaskertje.

LAST BUT NOT LEAST: VERNIEUWEN

De post-detox, het vernieuwen, wordt soms overgeslagen, maar dit zijn misschien wel de belangrijkste dagen van de week! Deze dagen gaan namelijk bepalen in hoeverre jij je gezonde eetgewoontes de rest van het jaar kunt vasthouden en hoelang jij van de positieve effecten kunt genieten.

Je lichaam heeft drie dagen (nagenoeg) geen vast voedsel gehad, dus begin rustig aan met het eten van vaste groenten, fruit en granen. Dezelfde voedingsmiddelen die je niet hebt gegeten tijdens de pre-detoxdagen wil je ook nu nog even laten staan.

DE 5 BASICS VOOR EEN GOEDE DETOX:

  1. Kies altijd voor hoge kwaliteit groenten en fruit van biologische oorsprong in je smoothies. Immers: waarom zou je producten kiezen met gifstoffen erin om jezelf te ontgiften?
  2. Drink veel water of thee tussendoor.
  3. Werk rustig toe naar een detox. Ga vast gezonder eten en neem niet te grote porties.
  4. Eet na de detox niet te veel. Bouw rustig op met fruit en gezonde snacks. Laat je lichaam wennen aan het ‘vaste’ eten.
  5. Voor veel mensen is eten een manier om met emoties om te gaan. Grote kans dat je ze tegenkomt als je gaat detoxen. Omarm je emoties en gevoelens, sta erbij stil en wees blij dat je ze voelt. Dit zorgt ervoor dat je het verwerkt en het een plek kunt geven waardoor de heftige gevoelens kunnen verminderen.

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!