Hoofdstuk 1, Paragraaf 1
In Progress

You got this!

Liesbeth February 9, 2021

En nu is het dus belangrijk om alles wat je hebt geleerd te blijven toepassen voor een blijvend resultaat. Jij bent de sleutel tot je eigen succes en ook naar een blijvend mooie huid. Jouw leven is een aaneenschakeling van gewoontes die zijn aangeleerd en deze kan je dus ook weer afleren! Of beter gezegd: we vervangen ze door nieuwe, gezonde gewoontes die een positieve invloed hebben op jouw huid en je gehele leefstijl. Wat ga jij anders doen? Wat spreek jij met jezelf af? Ik help je vast een beetje op weg.

A beautiful skin requires commitment. Not a miracle.

Intrinsieke motivatie betekent dat je iets écht heel graag wilt, vanuit je tenen. Een diepe wil om echt iets te willen veranderen. Als je die motivatie hebt, dan zijn je hersenen daartoe ook bereid. En dat betekent dat je er helemaal klaar voor bent. Het feit dat je dit online programma hebt gekocht, zegt al iets over je motivatie om jouw huid te verbeteren. En dat je er heel bewust mee bezig bent. Blijf daarom ook vooral voor ogen houden: waarom ben ik ook alweer begonnen aan dit online programma? En wat krijg ik terug als ik bepaalde dingen verander? Nu je weet wat je kan veranderen om je huid te verbeteren is het belangrijk dat je een goede manier vindt om deze veranderingen structureel door te voeren. En dat je niet terugvalt in oude gewoontes en patronen. En als je een bepaald doel voor ogen hebt, of het nu een mooie huid is, het rennen van de marathon of het afronden van een opleiding, geldt dat de reis niet altijd makkelijk hoeft te zijn. Je moet door een ‘pijn’ heen om daar te komen. Buiten je comfortzone dus. En dat voelt eerst ongemakkelijk. Jouw doel met dit programma is om jouw huid te verbeteren. En dan natuurlijk het liefst blijvend. Door je elke week opdrachten mee te geven, zoals het eten van voldoende groenten heb je vast in kleine stappen naar je grotere doel kunnen werken. Ik geef je 7 concrete tips om jouw nieuwe leefstijl goed vol te houden en jouw huid blijvend mooi te houden!

TIP 1 Kies 3 favoriete ontbijtjes

Zoals je eerder hebt gelezen worden eerst je vitale organen voorzien van voedingstoffen. Je huid, haar en nagels zijn als laatste aan de beurt. Als je dus onvoldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt zie je dat aan de buitenkant. Wist je dat je huid er 28 dagen over doet om zichzelf te vernieuwen?  Eet je dus mooi! Eet elke dag 2 stuks fruit en varieer in groenten en ook in de kleur groenten. Eat a rainbow! Start je ochtend bijvoorbeeld met een smoothie, (warme) havermelk met havermout en 2 stuks fruit, maak een mooi schaaltje met vers gesneden fruit of bak een lekkere bananenpannenkoek. En het begint altijd met een stukje mindset. Met de keuze om meer groenten te gaan eten. En door in ieder geval bij 2 maaltijden groenten toe te voegen. Groenten zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid, je darmflora en een mooie huid. Voeg ook tijdens de lunch groenten toe en maak bijvoorbeeld een lekkere groenteomelet, een maaltijdsoep of een maaltijdsalade. Het is daarnaast belangrijk om te blijven variëren in voeding. Ik adviseer altijd om drie gezonde favoriete ontbijtjes in huis te hebben, waarmee je kan variëren. Bijvoorbeeld op maandag een groene smoothie, dinsdag havermelk met havermout en fruit en op woensdag rijstwafels met notenpasta of tomatentapenade. 

TIP 2 Drink voldoende

Voldoende water drinken is belangrijk voor een zuivere huid. Drink daarom bij het opstaan 1 of 2 glazen (citroen)water. Je vult op die manier meteen het vocht aan dat je lichaam tijdens de nacht heeft uitgescheiden. Het drinken van (citroen)water op de nuchtere maag zorgt ervoor dat je afvalstoffen beter kan afscheiden. 

Drinken tijdens het eten raad ik af. Als je je voeding met water vermengt, kan je je voeding minder goed verteren. Je maagzuur moet heel zuur zijn om je voeding goed te verteren. Als je drinkt tijdens het eten, verdunt het maagzuur en daardoor wordt het dus minder zuur en is het lastiger om je voeding te verteren. Drink dus vooral tussen de maaltijden door en niet tijdens de maaltijden. 

Voldoende drinken is belangrijk om je huid gezond te houden. Het zorgt voor een goede vochthuishouding en een betere doorbloeding. En een goede doorbloeding zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed vervoerd kunnen worden en op de juiste plek aankomen. Door voldoende te drinken kan je afvalstoffen beter afvoeren en dat zie je ook aan je huid. Een goede vochthuishouding is ook belangrijk om de ontlasting soepel te houden. Drink dus voldoende water en kruidenthee en wees matig met het drinken van koffie. Drink je wel koffie? Drink het dan niet op de nuchtere maag, het verstoort je hormoonbalans. En ook niet na 14.00 uur in de middag. Door koffie te drinken maak je stresshormonen aan en dat kan invloed hebben op je nachtrust. Het drinken van gemberthee stimuleert de ontgifting. Vind je het lastig om voldoende te drinken? Of vergeet je het? Drink dan 3 keer per dag 3 glazen water. Dan weet je zeker dat je voldoende vocht binnenkrijgt. 

 

TIP 3 Eet 500 gram groenten per dag

Eat your veggies! Eet groenten en fruit van verschillende kleuren. Eat the rainbow! Elke kleur heeft namelijk zijn eigen kracht. Door elke dag minimaal  500 gram groenten te eten ondersteun je je lever en worden (stress)hormonen goed afgebroken. Dit heeft ook een positief effect op je huid. Groenten en fruit staan aan de basis van een goede gezondheid. Groenten zijn rijk aan vezels en die zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Het bevat de bouwstoffen die we nodig hebben voor een gezond lichaam. Felgekleurde groenten zoals rode bieten, granaatappels en kurkuma bevatten heel veel antioxidanten. Probeer daarom bij 2 van de 3 maaltijden groenten toe te voegen aan je maaltijd. Denk aan een maaltijdsalade, een maaltijdsoep, een groenteomelet, een smoothie met bijvoorbeeld wortel, avocado, rode bieten of spinazie. Er zijn talloze manieren om te variëren. Hoe meer kleur, hoe beter! Als je voldoende groenten eet zal je dat merken aan je energieniveau en aan je huid!

TIP 4 Voldoende slaap en ontspanning

Stress is misschien wel de meest onderschatte factor die je huid negatief beïnvloed. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Dat is niet alleen goed voor je huid, maar voor bijna alle processen in je lijf. En dat geldt ook voor voldoende slaap. Een goede nachtrust zorgt voor herstel, een goede ontgifting en herstelt oneffenheden. Zorg daarom voor voldoende slaap, het is één van de beste medicijnen tegen stress. 
Een andere reden om stress te mijden is voor de vertering van voeding. Bij stress vermindert maagzuuraanmaak, maar ook enzymen en je darmflora hebben er onder te lijden. Dus probeer voldoende te ontspannen. En zorg voor een goede nachtrust op een koele, donkere kamer en probeer elke dag dezelfde slaaptijden aan te houden voor een gezond dag- en nachtritme. Tijdens je slaap herstel je en je maak je groeihormoon en geslachtshormonen zoals testosteron aan om het herstelproces te ondersteunen. Goede slaap is dus essentieel voor een goed herstel en zorgt voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het hormoon dat zorgt dat je lekker gaat slapen heet melatonine. Wist je dat melatonine ook een sterke antioxidant is? Het beschermt ons tegen vrije radicalen in ons lichaam. Melatonine wordt in de pijnappelklier aangemaakt. En je hebt zelf gedeeltelijk invloed op de aanmaak van melatonine. Het wordt namelijk beïnvloed door je dag- en nachtritme, beweging, vitamines en mineralen, een goede darmwerking en andere hormonen. Maak daarnaast tijd voor dingen die jij leuk vindt! Als je het lastig vindt om te ontspannen kan je ook denken aan meditatie. Zoals de app Meditation Moments van Michael Pilarczyk. Of lees een boek, ga naar het theater of ga lekker uit eten. Doe dingen waar je gelukkig van wordt. Plan dus regelmatig wat me-time in.

Wat je verder nog kan doen om stress te reduceren:

  • Eet minimaal 500 gram groenten per dag.
  • Beperk koffie (maximaal 2 per dag), alcohol en suiker.
  • Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt.
  • Vermijd fyto-oestrogenen: sojaproducten en bier (hop).
  • Vermijd xeno-oestrogenen: pesticiden (eet zoveel mogelijk biologisch), weekmakers (bv zachte plastic flessen, koop geen olijfolie in een plastic fles, maar een glazen fles) en gebruik natuurlijke verzorgingsproducten.
  • Stress uit voeding verminderen: eet wat je wel goed kan verteren en laat voeding waar je intolerant voor bent staan. 
  • Ontspan en doe dingen waar je energie van krijgt.
  • Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht.

TIP 5 Lief voor je lever

Acné kan een teken zijn dat de ontgifting niet goed verloopt. Je lever is de beste detoxmachine die je hebt. Bij een disbalans van de lever kan je ook last hebben van andere klachten zoals: hoofdpijn, misselijkheid, slecht verdragen van koffie, alcohol, scherpe kruiden, medicijnen en supplementen. Maar ook als je regelmatig een oogontsteking hebt, PMS, PCOS, wisselende stemmingen, problemen met de stoelgang of als je vaak tussen 1.00 en 3.00 uur wakker ligt. Het zijn allemaal tekenen van een disbalans van de lever. 

Hoe je de lever kan helpen? Door voldoende groenten te eten en water of kruidenthee te drinken help je je lever een handje met ontgiften. Denk aan bijvoorbeeld aan groene thee, brandnetelthee en gemberthee. Ook een een heet bad en de sauna ondersteunen de ontgifting. En wat dacht je van een leverpakking? Heb jij ‘m al gedaan? 

Onderschat ook sporten en beweging niet! En vergeet ook niet de invloed van negatieve gevoelens zoals boosheid en frustratie op je lever. De uitdrukkingen ‘wat heb je op je lever’ of ‘gal spuwen’ heb je vast weleens gehoord. Door een overmaat aan deze negatieve gevoelens kan de energie van de lever uitgeput raken. Als je lever goed functioneert voel je je prettig en kan je makkelijker met tegenslagen en veranderingen omgaan. Probeer daarom negatieve gevoelens los te laten. Vind je dat lastig? Probeer eens een geleide meditatie. Even lekker uit je hoofd. Zo geef je jezelf een mini-vakantie! Of maak een lekkere wandeling in de buitenlucht. En wees lief voor jezelf!

 

TIP 6 Supplementen

Natuurlijk blijft gezonde voeding de basis. Toch is het zo dat we lang niet alle vitaminen en mineralen uit onze voeding kunnen halen. Dat komt omdat onze voeding steeds minder vitaminen, mineralen en spoorelementen bevat. Dat heeft onder meer te maken met de verarming van de landbouwgrond. En voldoende vitaminen en mineralen hebben we wel nodig. Deze behoefte is zelfs verhoogd als je stress ervaart, medicijnen gebruikt, tijdens zwangerschap of een chronische ziekte hebt. 

Een tekort aan vitaminen en mineralen kan acné veroorzaken. Daarom is het verstandig dit aan te vullen. In supplementen zit veel verschil van kwaliteit. Orthomoleculaire suppletie bevat vooral actieve vormen van vitaminen – wat betekent dat je het ook daadwerkelijk opneemt – en ook de dosis ligt vaak een stuk hoger. Het is dan ook niet vergelijkbaar met suppletie van de bekende drogisten. Actieve vormen van suppletie zijn belangrijk, want de helft van de mensen kan het zelf niet omzetten naar de actieve vorm.

Bij acné adviseer ik vitamine D&K2, gebufferde vitamine C met zink, B-complex en omega 3. En ook magnesium kan een positief effect hebben op acné. 

Bij Vitakruid krijg je 10% korting met de code STUDIOHEALTH10.

TIP 7 Beperk suiker, melk en gluten

Suikers verhogen de aanmaak van het hormoon insuline om je bloedsuiker weer te stabiliseren. Wat insuline ook doet is het verhogen van insulineachtige groeifactoren, de zogenoemde (Insulin Growth Factor) IGF-1. 

En datzelfde gebeurt bij het gebruik van melkproducten. IGF-1 zorgt voor meer testosteron en dat verhoogt de talgproductie en dat zorg voor een ontstekingsreactie. Door de verhoogde talgproductie raken poriën verstopt en dit wordt uiteindelijk weer acne. IGF-1 veroorzaakt niet alleen acné, maar ook verhoogt het ook het risico op PCOS, prostaatkanker, ongewenst haargroei en andere vervelende aandoeningen.

Daarom is het verstandig om koemelk(producten) te laten staan. Er zijn gelukkig alternatieven voor koemelk. Denk bijvoorbeeld aan havermelk, amandelmelk, rijstemelk of kokosmelk. En in plaats van yoghurt of kwark kan je bijvoorbeeld kokosyoghurt nemen. En mocht je je zorgen maken om calcium, dat zit ook in andere voeding. Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten – zoals boerenkool en spinazie – sesamzaad, amandelen, zeewier en citrusvruchten!

Steeds meer mensen reageren sensitief op gluten. Je hebt dan geen meetbare Coeliakie, maar wel klachten en symptomen na het eten van gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, spelt en gerst. Het zit dus in brood, koekjes, pasta en heel veel andere producten. Ook producten waar je het helemaal niet in verwacht zoals bouillonblokjes, chips, snoepjes en kant-en-klare soepen.

Tarwe is door de jaren heen enorm bewerkt en is niet meer de tarwe die vroeger werd gegeten. En dat niet alleen, het bevat ook veel meer gluten dan vroeger. Gluten zijn vaak de veroorzakers van darmklachten en spijsverteringsproblemen.

Als je overgevoelig bent voor gluten dan reageert je immuunsysteem met een allergische reactie. Hierdoor raakt je dunne darm beschadigd en zo kunnen ontstekingen worden veroorzaakt. Je dunne darm raakt uit balans en kan voedingstoffen niet meer goed opnemen. Dit kan leiden tot een tekort aan voedingstoffen en huidproblemen. Als je darmen uit balans zijn, zie je dat aan je huid. Je kan dan last krijgen van acné, eczeem, galbulten, psoriasis en jeuk. Hou je darmen gezond en doe elk jaar een probioticakuur om je darmen gezond te houden!

En beperk zoveel mogelijk het eten van suikers, melk en gluten!

 

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!