1.1 Verwerkingssystemen
Verwerkingssystemen
Ons stressmechanisme verwerkt de prikkels die we gedurende een dag opdoen en verwerkt deze. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van ons lichaam, wat maakt dat we kunnen vechten of vluchten. Het is een nuttig systeem, wat we ook nodig hebben, want het zorgt ervoor dat we kunnen overleven. Ons lichaam reageert automatisch op situaties waarin we alert moeten zijn. In het geval van de oermens wist deze automatisch te reageren op het zien van een ‘vijand’ of gevaarlijke situatie. Al is er heel veel veranderd in ons bestaan, we verschillen niet zo veel van hoe de oermens functioneerde. Terwijl ons lichaam nu véél meer prikkels te verwerken heeft dan in die tijd. Ons lichaam/brein maakt geen onderscheid tussen een situatie waarbij je in levensgevaar bent, of een situatie waarbij je alert moet zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verkeer waarin je alert wilt zijn, je werk waarin je wilt presteren of ruzie hebt met iemand. De reactie in het lichaam is gelijk. Je stressmechanisme wordt geactiveerd! In bijna alle gevallen van stress is er sprake van overprikkeling. In deze tijd staan we allemaal aan de lopende band ‘aan’, simpelweg door de vele prikkels in de maatschappij en om ons heen.

Wat gebeurt er dan precies in ons lichaam?
Op het moment dat het lichaam een stressprikkel ervaart, geven de hersenen een signaal af en maakt je lichaam stresshormonen aan. De drie hormonen: adrenaline, noradrenaline en cortisol, worden afgegeven door de bijnieren. Het sympatische gedeelte van ons zenuwstelsel wordt geactiveerd. Je wordt als het ware ‘aangezet’, zodat je in staat bent om in actie te komen, want je wilt ten slotte overleven.
Hierdoor:
- Schiet je bloeduikerspiegel omhoog. Dit geeft je meer energie.
- Worden je pupillen groter. Je alertheid is namelijk van levensbelang.
- Je immuunssyteem wordt onderdrukt. Je lichaam kan deze energie nu namelijk goed voor iets anders gebruiken.
- Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, er wordt meer bloed gepompt naar de spieren.
- Je bent in staat tot actie, doordat de spierspanning meer toeneemt.
- Je ademhaling gaat omhoog voor meer zuurstof.
- Je gaat meer transpireren om je lichaam te koelen.
- De bloedtoevoer naar de huid en spijsvertering neemt af.
Wanneer het ‘gevaar’ ( =prikkel) voorbij is, herstelt je lichaam vanzelf in rust. Dit kun je heel goed zien bij dieren, die na een stressvolle situatie zich volledig overgeven aan rust of het letterlijk van zich af schudden.